04
SCENARIO
Vilka signaler skickar vi? Hur gör vi för att kommunicera våra värderingar på rätt sätt?
Soraya söker nytt jobb. Hon är utbildad UX-designer med god programmeringskompetens och flera års erfarenhet i bagaget. Hon har koll på arbetsmarknaden och vet att hennes kompetens är efterfrågad, men blir paff när hon får syn på denna jobbannons i flödet:
”Här gäller full stack, du kommer både jobba under huven och se till att fronten är välpolerad. Vi behöver dig som är hungrig som en björn och dyker på det senaste inom .NET och inte räds riktiga utmaningar som att själv ta bollen i mål. Du blir vår Lead för .NET och jobbar 110% för att hålla oss i framkant. Självklart väntar en kall öl till matchen när jobbet är klart!”
Soraya blir less, vad är poängen med alla dessa klyschor, bil- och fotbollsmetaforer? Hon jobbar inte under någon huv, det gör ju ingen i IT-branschen, och även om hon gillar både öl och fotboll vill hon helst hem när jobbet är klart. Hon letar vidare efter en arbetsgivare som inte osar av grabbkultur.
Scenariot kring KOMMUNIKATION och KOMPETENS kopplar till din affärsmodell. Värdeskapande handlar om att hitta de människor vi behöver och se till att de får använda sin kompetens på bästa möjliga sätt. Det är därför viktigt att vi kommunicerar på inkluderande sätt, så att människor med en bredd av kompetenser, erfarenheter och drivkrafter känner sig välkomna.
Se affärsmodellen Rikare som PDF >>
NÄSTA
04
SCENARIO
Uppgift: Hur ser det ut hos oss?
• Skickar ditt företag ut könsstereotypa signaler? Vilka risker kan finnas med det?
• Vad händer om du byter kön på personen i scenariot? Om Soraya blir exempelvis Emil, vad händer då?
• Hur kan du och ditt företag skicka andra signaler än de som kommuniceras i scenario 4? Gå igenom text och bild som används på t.ex. webbsidor, i marknadsföringsmaterial och rekryteringsannonser och diskutera vilken bild som ges av er verksamhet.
FÖREGÅENDE
NÄSTA
04
SCENARIO
Jag vill veta mer:
Metoder och verktyg
Jämställd rekrytering >>
Jämställd rekrytering är en rekryteringslathund som innehåller 11 steg till en jämställd rekrytering. Här tas frågor om jämställdhetsplan, rekryteringsgrupp, kanaler, annonstexter mm upp.
FAIR – FramtidsAnpassad inkluderande Rekrytering >>
FAIR – är en modell för rättvis och kompetensbaserad rekrytering som säkerställer ett inkluderande förhållningssätt samt en strukturerad process.
Skapa hållbar förändring >>
Skapa hållbar förändring är en verktygslåda för att arbeta med hållbar förändring ur ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv.
Digitala verktyg för jämställdhet och inkludering >>
Digitala verktyg för jämställdhet och inkludering är en studie som ger en översikt över alla de digitala verktyg som finns och som ger praktiska exempel i form av digitala appar, tester, modeller, processtöd och utbildningar.
Gender Contact Point >>
Gender Contact Point är en webbsida där du får tips kring verktyg, aktiviteter och kunskap inom området jämställdhet och inkludering.
Växthuset >>
Växthuset är ett material där du får stöd för att kartlägga diskriminering genom en affisch som illustrerar olika rum på arbetsplatsen. Här finns fördjupningsfrågor om de olika diskrimineringsgrunderna.
Bryt >>
Bryt är ett metodmaterial om normer i allmänhet och heteronormen i synnerhet. Materialet innehåller olika övningar och exempel som kan diskuteras på en arbetsplats.
Guide till jämställd kommunikation >>
Guide till jämställd kommunikation utvecklat av SKL ger dig tips och råd om hur du kan använda ett jämställdhetsperspektiv för att nå fram bättre med din kommunikation.
Böcker
Förändring är möjlig – från ord till handling för jämställdhet i företag >>
Boken Förändring är möjlig – från ord till handling för jämställdhet i företag (Gunnel Vidén och Malin Lindberg, 2017) beskriver och exemplifierar hur en kan arbeta med förändringsarbete specifikt kopplat till jämställdhet i olika verksamheter.
Boken Möten med Bilder (Yvonne Eriksson & Anette Göthlund, 2012) beskriver och exemplifierar bilder och visuella fenomen som en lika viktig del av vår kommunikation som det talade och skrivna språket. I boken presenteras några bildanalytiska verktyg för att ge redskap för att förstå, analysera och diskutera bilder och visuell kommunikation.
FÖREGÅENDE
NÄSTA
04
SCENARIO
High Five!
Bra jobbat, 10 poäng till dig! Fundera på hur ni kan jobba vidare med det som kom upp under diskussion och reflektion kring scenariots innehåll. Har du en kollega som också skulle kunna dra nytta av scenariot? Skicka ett mail!